Afval

Ben je op zoek naar een goede les over zwerfafval? Wil je actief aan de slag met het scheiden van afval op je school? Vind je het belangrijk kinderen bewust te maken van het feit dat alle grondstoffen een basis hebben in de natuur? Bekijk het brede (les)aanbod van diverse Arnhemse aanbieders passend bij het thema Afval & Grondstoffen voor alle groepen in het basisonderwijs.

Ik inspireer je graag!

Gastles Energiebesparing
Samen aan de Wind – Windpark Koningspleij
Duurzame Dilemma’s

Gastles Energiebesparing

In deze inspirerende gastles voor groep 5-8 komt er een energiecoach langs op school! De energiecoach gaat met de kinderen in gesprek over vragen als: Wat is energie? Waar kun je aan denken bij energie en energiebesparing? Hoe kun je met eenvoudige toepassingen snel energie besparen, zowel op school als thuis? Wat doet een energiecoach eigenlijk? De leerlingen gaan ook met elkaar in gesprek over mogelijke besparingstips. En wie wil, kan na afloop meteen aan de slag met radiatorfolie plakken in de school.

Deze gratis gastles is een samenwerking tussen Natuurcentrum Arnhem, de Energiebank en de gemeente. Interesse? Vraag de gastles snel aan via de NME-gids.

Samen aan de Wind – Windpark Koningspleij

Je hebt ze vast al gespot langs de A325: de vier windmolens die samen met 655 deelnemers uit Arnhem en omgeving zijn gebouwd. Naar verwachting zal hier ongeveer 34.000.000 kWh per jaar aan lokale en schone elektriciteit worden geproduceerd. Dat is het verbruik van circa 11.000 huishoudens.  

Super interessant om samen met je klas de windmolens en zonnepanelen eens van dichtbij te bekijken. Vanuit het bezoekerscentrum naast de eerste windmolen aan het einde van de Nieuwe Havenweg neem je je klas mee in het verhaal van het energiepark. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om mee te helpen met de begeleiding. Voor zowel de onder- als de bovenbouw wordt er op maat gekeken hoe de rondleiding het beste plaats kan vinden. Nieuwsgierig geworden? Vraag een bezoek aan!

Duurzame Dilemma’s

Smeltende poolkappen, aardbevingen in Groningen, hittegolven in de zomer… De grote vraag hoe we het beste voor de aarde, en daardoor voor onszelf, kunnen zorgen komt steeds vaker voorbij. Kinderen stellen er vragen over maar ook de boer maakt steeds afwegingen over wat goed is om te doen of juist te laten. Het zijn dilemma’s, duurzame dilemma’s. Aan de hand van QR-codes op plekken op de boerderij die te maken hebben met duurzaamheid, gaan de kinderen de discussie met elkaar aan. We gaan niet op zoek naar de juiste antwoorden, wel naar de mogelijke oplossingen waar kinderen mee komen. De complexiteit van duurzaamheid, discussies voeren en omdenken komen tijdens dit boerderijbezoek ruim aan bod.

Wat is er nog meer?

Bekijk het aanbod binnen andere duurzaamheidsthema’s.