Duurzaamheid in de Klas met DAS!

We leven in een tijd van grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, armoede en ongelijkheid. Door duurzaamheid te integreren in het hele curriculum leren we leerlingen omgaan met deze uitdagingen en geven we ze de vaardigheden om een verschil te maken. Niet alleen door duurzaamheid als vak, maar als een levenshouding te omarmen.

DAS

Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker wordt in het onderwijs, blijft de uitvoering op scholen vaak een uitdaging. DAS helpt op een leuke, speelse en laagdrempelige manier de school om duurzaamheidsthema’s als Afval, Energie, Gezondheid en Vergroenen een plek te geven in het dagelijkse onderwijs. Dat doen we door ideeën aan te bieden waarmee leerkrachten aan de slag kunnen gaan, zowel op schoolniveau (bv. rondom het gebouw – zonnepanelen o.i.d.) als op klassenniveau (waarbij kinderen zelf actie kunnen ondernemen).

DAS ontzorgt leerkrachten door:

  • een overzicht te geven van wat er te doen is op het gebied van duurzaamheid voor scholen.
  • zichtbaar te maken wat de school al doet op het gebied van duurzaamheid en nieuwe kansen te signaleren, inclusief een concreet stappenplan.
  • een divers en flexibel aanbod voor de duurzaamheidsthema’s die aansluiten bij bestaande thema’s op school.
  • aansluiting te zoeken bij de thema’s duurzaamheid, globalisering en burgerschap uit het nieuwe curriculum.

Zo helpt DAS jouw school of klas op een eenvoudige manier om concrete stappen te zetten naar een groenere, schonere en meer gezonde school.

Meteen aan de slag? Ga direct naar het online platform das.natuurcentrumarnhem.nl 

DAS is een initiatief van:

Logo Natuurcentrum Arnhem  

Bekijk het aanbod

Bekijk ons lesaanbod dat aansluit bij de bestaande thema's op jouw school!

Aanbod bekijken

Aanbod

Ik laat je een divers en flexibel lesaanbod zien van verschillende aanbieders in Arnhem op thema’s als afval, energie, gezondheid en vergroenen. De thema’s sluiten aan bij bestaande thema’s op jouw school

Afval & Grondstoffen

Bekijk een breed (les)aanbod van diverse Arnhemse aanbieders op het thema Afval & Grondstoffen voor alle groepen in het basisonderwijs.

Wil je een overzicht zien van lesaanbod voor jouw groep van alle duurzaamheidsthema’s bij elkaar? Klik hier voor het totaaloverzicht en filter op jouw doelgroep.

Kies als thema

Energie & Klimaat

Bekijk een breed (les)aanbod van diverse Arnhemse aanbieders  binnen het thema Energie voor alle groepen in het basisonderwijs

Wil je een overzicht zien van het totale lesaanbod voor jouw groep op alle duurzaamheidsthema’s ? Klik hier voor een totaaloverzicht en filter op jouw doelgroep.

Kies als thema

Gezondheid & Voeding

Bekijk een breed (les)aanbod van diverse Arnhemse aanbieders binnen het thema Gezondheid voor alle groepen in het basisonderwijs.

Wil je een overzicht zien van lesaanbod voor jouw groep van alle duurzaamheidsthema’s bij elkaar? Klik hier voor het totaaloverzicht en filter op jouw doelgroep.

Kies als thema

Duurzaam Groen

Bekijk een breed (les)aanbod van diverse Arnhemse aanbieders binnen het thema Groen voor alle groepen in het basisonderwijs.

Wil je een overzicht zien van het totale lesaanbod voor jouw groep op alle duurzaamheidsthema’s ? Klik hier voor een totaaloverzicht en filter op jouw doelgroep.

Kies als thema

Ik inspireer je graag!

Gastles Energiebesparing
Afvalvrije School
Groene Geveltuin
Moestuinieren

Gastles Energiebesparing

In deze inspirerende gastles voor groep 5-8 komt er een energiecoach langs op school! De energiecoach gaat met de kinderen in gesprek over vragen als: Wat is energie? Waar kun je aan denken bij energie en energiebesparing? Hoe kun je met eenvoudige toepassingen snel energie besparen, zowel op school als thuis? Wat doet een energiecoach eigenlijk? De leerlingen gaan ook met elkaar in gesprek over mogelijke besparingstips. En wie wil, kan na afloop meteen aan de slag met radiatorfolie plakken in de school.

Deze gratis gastles is een samenwerking tussen Natuurcentrum Arnhem, de Energiebank en de gemeente. Interesse? Vraag de gastles snel aan via de NME-gids.

Afvalvrije School

Scholen willen duurzaamheid concreet en tastbaar maken en leerlingen bewustmaken van hun afvalgedrag. Hoewel gescheiden afvalinzameling dan voor de hand ligt blijkt het in de praktijk vaak nog niet te gebeuren door praktische bezwaren. Dankzij het project “Afvalvrije scholen” is afval scheiden voor scholen in Arnhem een stuk makkelijker geworden.

De school krijgt een draaiboek met tips en mogelijkheden rond het invoeren van afvalscheiding op school: van voorbeelden van geschikte prullenbakken in de klas tot bespreekpunten met schoonmakers ouders en conciërges.  

Het draaiboek is bedoeld om het een school eenvoudig te maken afvalscheiding in te voeren.  

Optioneel is een les in de bovenbouw van de school over het waarom van afvalscheiding in relatie tot herwinning grondstoffen, waarna kinderen van de bovenbouw de lagere klassen uitleg geven over het waarom van afvalscheiding.

De school:  

  • wordt ontzorgd bij het organiseren van de logistiek rond inzameling in de klas en aanbieden afvalinzamelaar 

De kinderen:  

  • kunnen afval in de klas op een juiste manier scheiden 
  • zien het belang van afvalscheiding in de school 

Groene Geveltuin

Arnhem Klimaatbestendig legt samen met leerlingen een geveltuin aan op het eigen schoolplein van maximaal 2 meter lang. Onder begeleiding gaan de kinderen tegels wippen, zand scheppen, aarde mengen en moes- en klimplantjes planten.

De kinderen:

  • leren waarom vergroenen belangrijk is.
  • ervaren dat spelen tussen het groen prettiger is.
  • ervaren hoe leuk het is om het schoolplein te vergroenen.
  • krijgen een presentje mee om het vergroenen thuis onder de aandacht te brengen.

Moestuinieren

Wat is er leuker én leerzamer dan je eigen worteltjes of radijsjes te zaaien, te oogsten en natuurlijk op te eten! Moestuinieren met je leerlingen is ervarend leren, begrijpen, samenwerken én plezier hebben. Met moestuinieren breng je allerlei schoolvakken in de praktijk. Kinderen berekenen de ruimte voor de plantvakken, leren over gewichten, metrieke stelsel, lezen recepten, maken een groeicurve van hun gewassen... In de moestuin leren kinderen bijvoorbeeld over aardrijkskunde (waar uit de wereld komen de gewassen vandaan), geschiedenis (hoe leefde men, a.d.h.v. een gevonden stenen pijpenkop) en leren ze samen te werken.

Gezonde voeding wordt met moestuinieren logisch en vanzelfsprekend. Verwonder je met de kinderen over verschillen tussen de zaden en hoe ze kiemen. Ontdek wat planten nodig hebben en hoe snel ze groeien. Ontdek de vele onmisbare bodemdiertjes en kringloop in de tuin. Onze adviseur groene schoolpleinen helpt je graag met de planning, lesmateriaal, zaai- en pootgoed, gewaskeuzes en de inrichting en financiering van de moestuin.

Geen of weinig ruimte bij school? Ook daar helpen we bij. Samen gaan we op zoek naar mogelijkheden buiten het schoolterrein, zodat jullie wél kunnen moestuinieren!

Anneloes Louwerse

Meer weten over DAS?

  • Anneloes Louwerse
  • Adviseur Educatie bij Natuurcentrum Arnhem
  • 026-702 90 12
  • 06-407 896 03